Témakörök

WiFi 7-8-9?

0 0
2024.03.07. 17:58

Mai videónk fő témája az irodai és otthoni élet mára már egyik alappillérévé váló WiFi technológia. Részletesen bemutatjuk a WiFi 7 (802.11be) protokollt annak újdonságait, képességeit, illetve létjogosultságát, valamint elővesszük a varázsgömbünket és beszélünk a jövőről melyben a WiFi 8 és WiFi 9 kerül reflektorfénybe. A fenti témákról továbbra is videós tartalmaink házigazdája Meretei Balázs és állandó szakértőnk Balogh Attila értekezik.

 

Az utóbbi évek tapasztalati alapján megfigyelhető, hogy ha egy-egy új technológia, vagy fejlesztés megjelenik a mobilkommunikációs RAN (Radio Access Network) érában az rövid idő elteltével felüti a fejét a WiFi világában is. Nem volt ez másképp a WiFi 7-es protokoll megjelenésekor se hisz példának okáért a magas bitrátájú modulációkkal is először a RAN hálózatokban találkozhattunk.

WiFi 7

Az első és egyik legszembetűnőbb változás a korábbi sztenderdekhez az, hogy a 802.11ax-hez képest duplájára nőtt csatornaszélesség mely így összességében 320MHz. Leírva nagyon impozáns ez a spektrum azonban a való életben számos buktatója lehet. A teljesség igénye nélkül: DFS, zavartatások és a szabad sáv hiánya, létjogosultsága talán a 6GHz-es 1200MHz széles tartományban lehetséges. Azonban ez még Európában a mai napig nem áll rendelkezésre. A sáv elméleti maximális értéke ezáltal 46 Gbps, természetesen ez a szám leginkbb az adatlapokon mutat jól, hisz ezek létrejöttéhez jelenleg laborkörülmények kellenek, mint rádió, mint kliens oldalon mivel elég kevés olyan eszköz lesz ma piacon, ami támogatja a 16x16-os MU-MIMO-t. Mely immáron upstream irányba is elérhető a WiFi 7 által.

A modulációs képesség is óriásit nőtt a WiFi 6-hoz képest. Még ott az 1024-es QAM volt a maximális érték addig WiFi 7-esetén már a 4K (4096) QAM modulációval operálhatunk.

Side channel interference probléma megoldása: az átfedéses interferenciatartományban lévő blokkokat képes lesz „kizárni”, ami szintén egy fontos és hasznos feature.

Multi-Link Operation (MLO) mód mely támogatja a forgalom hatékonyabb terheléselosztását a linkek között, ami nagyobb áteresztőképességet és nagyobb megbízhatóságot eredményez. Így akár egyszerre az 5 és 6 GHz-es tartományokat lesz képes összefogni a kliens. A RAN hálózatban lévő megfelelője a carrier aggregation.

 

Egyelőre csak jóslás szinten, de a WiFi 8-ban szó esik arról, hogy új sávok jelennek meg, használva a millimeter wave, V-band technológiát. Emellett a latency értékek tekintetében is változás várható, a vázlatok szerint a WiFi 8-nak 25ms alatti válaszidőt kell garantálni a kliens és az AP között. A latency értékek minél alacsonyabban tartására már most is van technológia mely arra hivatott, hogy a késleltetést és az optimális kommunikációt segítse. Ez pedig nem más, mint az Airtime Fairness.

A WiFi 9-ben biztos, hogy még magasabb modulációs értékek lehetnek, illetve a 60GHz-es sáv adta lehetőségek kiaknázása is tovább folytatódik melynek útját már a WiFi 8 elkezdi kitaposni. Ami viszont bizonyos, hogy a dinamikusan fejlődő technológiai lehetőségeket a kliens berendezéseknek is le kell követniük mert jelen pillanatban a WiFi 7 kopogtat az ajtónkon, de nem ritka, hogy akár WiFi 4-es kliens berendezések is szolgálatot teljesítenek otthonainkban, munkahelyünkön.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.