Témakörök

2020 Piaci elemzés - Routing és Switching

0 0
2021.01.26. 12:54

Folytatjuk a 2020-as évről szóló piaci elemzésünket melyben betekintést nyerhettek abba, hogy gyártóink miként teljesítenek önmagukhoz és egymáshoz képest. Szót ejtünk a kialakult piaci trendekről, valamint arról, hogy mit várhatunk a jövőtől. Az első részben a Wi-Fi access point-ok helyzetét vizsgáltuk meg alaposabban, most a routing és switching kategórián a sor.

Három gyártóról esik szó a mai videónkban is: MikroTik, Ubiquiti Networks, Cambium Networks. A sort most is a téma szerint legnagyobb befolyással rendelkező gyártónkkal kezdjük. Fontos megjegyezni, hogy a komplex kép miatt minden márka esetében a router és switch kategóriát külön-külön is, illetve egyben is megvizsgáltuk.

MikroTik

Önmagában a MikroTik a teljes forgalom és kínálat oldaláról nézve 2018-ról 2019-re 15%-ot hozott míg a 2019-hez képest a tavalyi évben 38%-ot nőtt. A 2020-as évben a teljes MikroTik forgalom 36%-át tette ki a router (https://www.accesspoint.hu/Router-cHEETRO.html?gy=MikroTik) értékesítés míg 16%-át a switch-ek (https://www.accesspoint.hu/Switch-cHEETSW.html?gy=MikroTik). Így összességében elmondható, hogy e két kategória a MikroTik forgalom 52%-át adta. A kültéri wireless megoldások és a RouterBoard-ok ebbe nem számítanak bele bár ugyan router képességekkel rendelkeznek, de fő felhasználási funkciójuk nem a routing feladatok ellátása. Eladott darabszámokat mérve a tavaly évben az előzőhöz képest 9%-os növekményt könyvelhettünk el míg switcheknél a tavalyi évben stagnálás volt megfigyelhető a 2019-es hatalmas 50%-os ugrás után. A routerek népszerűsége borítékolható az elkövetkező években is mivel a gyártó abszolút erre a szegmensre fordítja legtöbb erejét. A felső kategóriás eszközöket használó piacot is igyekszik meghódítani a MikroTik. A, hogy és miként kérdésre pedig egyszerű a válasz. Funkcionalitásban és megbízhatóságban abszolút felveszi a versenyt a high-end márkákkal viszont árazás tekintetében kedvezőbb, mint az itt jelenlévők bármelyike. Ezek mellett pedig ott a másik véglet is, ahol olcsó és képeségekben gazdag szériákkal gazdagítja portfólióját.

Egy más szemszögből nézve kijelenthető, hogy a MikroTik sikeréért felhasználói bázisa is legalább annyit tesz, mint maga a gyártó hisz egy rendkívül erős közösséget tudhat magáénak mely az évek folyamán egyre több emberhez jutott/jut el így népszerűsítve a MikroTik hírnevét. Erre nagyszerű példa a MikroTik tanfolyamaink iránti állandó érdeklődés mely sajnos többek között most a koronavírus járvány miatt kényszerpihenőn van.

Ubiquiti Networks

Ahogy azt sorozatunk első részében is kiemeltük 2019-es évet összehasonlítva a tavalyival 55%-ot nőtt az amerikai gyártó forgalma. 2020-ban a teljes eladás 6%-át tették ki a routerek míg a switcheknél ez a szám 19,5%. A korábbi években (2018a 2019-re) router fronton 36%-os visszaesés volt tapasztalható majd (2019a 2020-ra) nőtt 40%-ot de a növekménnyel együtt se lépte túl a 2018-as adatot. Switch oldalon ezek a számok (2018a 2019-re) 10% növekedést mutattak míg a tavalyi évre visszatekintve 64%-os ugrás következett. A router eladások alacsony százalékértékeire a legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy az UBNT az elmúlt években nem igazán fordított nagy hangsúlyt a router szériák fejlesztésére. Az elmúlt 5-6 évben erre a célra az USG, valamint az USG-4 Pro volt az a termék, amely ellátta e feladatokat. Azt azonban tudnunk kell, hogy pont az eltelt évek okán az ott alkalmazott technológiák sok esetben már igencsak elavultnak számítottak. Erre a csorbára kínált most megoldást az UDM széria azonban még továbbra is hiányzik az olcsóbb kategóriába sorolható nem rack-es router verzió a gyártó kínálatából.

A switch-ek tündöklésének két oka is van. Egyrészt a népszerű UBNT Wi-Fi rendszerek magukkal húzzák az őket támogató switching-et másrészt az UniFi Protect biztonsági rendszer egyre jobban növekszik és tör be a piacra és ennek az ágnak is szüksége van switch támogatásra a háttérben. Egy érdekes ide illő összehasonlítás: A tavalyi évben történt UBNT switch eladási számok közel azonosak voltak az eladott MikroTik switch mennyiségekkel. Amint a koronavírus járvány engedi természetesen mint hivatalos magyarországi  UBNT tréning központ várjuk jelentkezéséteket képzéseinkre.

Cambium Networks

A Cambium e területen abszolút gyerekcipőben jár még és ez meglátszik a számokban is, a gyártó eladott termékeinek összesen 1%-át adják ki a routing és switching eszközök. A legnagyobb újítással szolgáló termékcsalád itt a cnMatrix switch széria volt mely talán az első lépés volt afelé, hogy erre a szegmensre is nagyobb figyelmet fordítson. Az első tapasztalatok alapján jó irányt vett a gyártó és ha ezt folytatja, valamint fejleszti tovább az elkövetkező években is akkor mindenképpen betörhet ő is a piac ezen részére is.

A jövőbe tekintve a Wi-Fi 6-nak és az ott megjelenő megnövekedett sávszélesség igénynek köszönhetően a 802.3bz szabvány hozhatja el a switch eszközök újabb felemelkedését és tömeges cseréjét.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.