5 GHz-es PTP összehasonlító teszt - Cambium Networks PTP 550

0 0
2018.07.26. 09:57

Folytatjuk 5GHz-es PTP összehasonlító tesztünket. Aktuális epizódunkban a Cambium Networks egyik legújabb, gerincoldali kapcsolatok költséghatékony megvalósítására hivatott PTP 550-es berendezését vetettük alá a korábbi részekben részletesen bemutatott teszteknek.

 

A PTP 550-es megvásárolható konnektoros kivitelben is, azonban a teszt során mi a 23 dBi-s antennanyereséggel rendelkező valamint 27 dBm-es maximum kimenő teljesítményre képes integrált panel antennás verziót használtuk.

A terméket két darab interfésszel látták el, az első egy Gibabites RJ-45 port amely mellett található egy SFP aljzat is.

A PTP 550 tápellátásáról egy gyári 56 V-os Cambium Networks PoE adapter gondoskodik. A gyári dobozban található szerelőkészlet a Cambiumtól megszokott magas minőséget hozza.

A PTP 550-es két darab beépített 802.11AC szabványú rádióval rendelkezik, mindkét rádiót 20,40,80 MHz-es csatornaszélességen lehet használni maximum 256-os QAM moduláció mellett. A rádiók adatátvitele aggregálódhat azonban a fair play érdekében mi most csak egy darab rádiót fogunk használni 80MHz-es raszteren.

Mivel a termék még bevezetés alatt áll ezért a gyártó folyamatosan fejleszti a szoftverét, ennek ellenére rendkívül könnyű volt a beállítás. A jelszint értékekről nagyon rövid idő alatt érkeztek meg a visszajelzések.

Fontos, hogy a berendezéseket minden esetben 50 - 50%-os TDD elosztással teszteljük.

A 2km-es teszt szakasz a korábbiakhoz hasonlóan az AccessPoint Kft. telephelye, valamint egy Csepelen található ACE Telecom bázisállomás között épült ki. A valós környezetet mi sem szemlélteti jobban, mint, hogy a teszt alatt is számos 5GHz-es PTP és PTMP összeköttetés is üzemelt.

 

A külső jPerf program segítségével TCP-n 10 szálon Tx irányban 360 Mbps-t míg Rx irányba 208 Mbps-t mértünk.

 

Az Equicom Kft. által biztosított EXFO műszerrel duplex irányba az alábbi eredmények születtek:

 

- 68B csomagméret esetén: 22,5/7,5 Mbps

- 512B csomagméret esetén: 165/120 Mbps

- 1500B csomagméret esetén: 425/ 279 Mbps
 

 

A jövő héten egy újabb eszközzel folytatjuk 5GHz-es teljesítmény tesztünket.

 

Ha még nem tettétek meg akkor most iratkozzatok fel YouTube csatornánkra, hogy első kézből értesülhessetek videóinkról.


 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.