Cambium Networks cnPilot - Tapasztalatok

0 0
2020.07.16. 10:23

Folytatódik a Cambium Networks cnPilot termékcsaládjáról szóló videósorozatunk. A múlt heti epizódban megismerhettétek a gyártó múltját és jelenét, valamint betekintést kaphattatok a cnPilot eszközkínálatába. A mai részben megosztjuk veletek személyes tapasztalatainkat és észrevételeinket a Cambium cnPilot szériájával kapcsolatban.

 

A Cambium Networks cnPilot termékcsaládja többféle módon is konfigurálható és menedzselhető. Választhatjuk a lokális úgy nevezett standalone módot, ahol az eszközbe direktbe belépve végezhetjük el a szükséges beállításokat. Tehetjük ezt GUI-n keresztül böngészőből vagy akár CLI-ből is. Ennek legnagyobb hátránya, hogy minden egyes eszköz hangolását külön-külön kell elvégeznünk. A másik módszer az auto pilot. Ennek segítségével egy AP-t felprogramozunk a kívánt beállításokkal. Ez az AP felveszi a „kontroller” szerepét és a hálózatban fellelhető összes többi eszközre továbbítja az adott konfigot. Ez a megoldás már hatékonyabb azonban itt a kontrollerként definiált hardver nagy terhelésnek van kitéve és néhány funkció nem is működik rajta azért, hogy maradéktalanul elláthassa a rá rótt szerepet. Elvégezhetjük a beállításokat és menedzselhetjük berendezéseinket a Cambium Networks ingyenes felhő alapú rendszerén keresztül mely a cnMaestro nevet viseli. Amennyiben valamilyen oknál fogva nem szeretnénk felhőben tárolni adatainkat úgy egy fizikális, de szoftver alapú on-premises kontrollert is telepíthetünk az adott site-ra. Ehhez nincs másra szükségünk mint, hogy egy PC-re feltelepítsük az adott szoftvert, amelynek segítségével később menedzselhetjük a rendszert. Amennyiben viszont egy teljesen kész megoldásra vágyunk úgy megvehetjük mi magunk is ezt a terméket, amely a cnMaestro c4000-es nevet viseli.

 

A kontroller verziók után néhány személyes tapasztalattal folytatjuk. Az ingyenes cloud alapú cnMaestro szolgáltatást használva rendkívül egyszerű dolgunk volt/van. A zero touch konfigurációs lehetőséget használva a termék megvásárlását követően a kapott gyári számot beregisztráljuk a cnMaestro felületén keresztül majd elvégezzük az összes szükséges beállítást, finomhangolást. Ehhez még csak a termék kivételére sincs szükség a gyári csomagolásból. Amikor adott AP ezután áramellátást, valamint internet betápot kap rögtön felcsatlakozik a felhőbe és letölti a számára paraméterezett konfigurációt, amely után működőképes lesz. E módszer nagy potenciállal rendelkezik akár nagy, sok AP-t magában foglaló rendszerek telepítésekor hisz a konfigurációval már a végleges kihelyezés előtt foglalkozhatunk. Ez a folyamat az AP indulását követően mindösszesen néhány percet vesz csak igénybe és ebbe már beletartozik az esetleges FW update is.

 

Telepítők számára egy fontos információ! Az AP-k rögzítésekor ajánlott valamilyen szövet kesztyű használata mivel a műanyag fehér felületen rendkívül könnyen meglátszanak az esetleges szennyeződések, sőt még az ujjlenyomatok is.

 

Nagyon fontos kérdés mindenki számára a garancia. Az eladott termékek kontra meghibásodások aránya rendkívül alacsony. Több száz eladott termékből csupán néhánynál tapasztaltunk tényleges hardveres meghibásodást és ez az állítás mind a régibb mind pedig az újabb szériákra is egyaránt igaz.

 

Rögzítés szempontjából is kedvez a gyártó a felhasználók/telepítők számára. Az AP-k hátoldalán alapból találunk egy álmennyezeti T profilra való rögzítéshez alkalmas tartót, illetve ezen túl egy álmennyezeti és fali rögzítő kit-et is kapunk a dobozban, amelyek segítségével profil nélküli helyekre is könnyedén elhelyezhetjük az adott access pointot.

 

Egy közérdekű szolgálati közleményt is meg kell osztanunk veletek. A Cambium Networks e hónaptól megszünteti a tápegységgel felszerelt AP-k gyártását így a tápellátásról a jövőben mindenképp mi magunknak kell gondoskodnunk. Teszi ezt azért, mert mivel enterprise Wi-Fi megoldásról van szó javarészt PoE switch-ek végzik el az adott AP-k áramellátástát.

 

Visszakanyarodva a felhő alapú kontrollerhez felmerülhet a kérdés mindenkiben, hogy mennyire biztonságos és meghízható egy ilyen rendszer? Mennyire tartják biztonságban az adatainak és mi történik akkor, ha esetlegesen a cloud szolgáltatással probléma adódik vagy túlterhelődik? Eddigi tapasztalataink alapján a Cambium Networks-nél kellő gondossággal bánnak az adatokkal hisz mindezidáig nem történt semmilyen adatszivárgás a cnMaestro rendszerből. A túlterhelés kérdésére is tudunk gyakorlati példával élni. A WiFi4EU projektek megvalósulásakor rengeteg site került beregisztrálásra a cnMaestro rendszerébe. Ezt meg is érezték a szerverek és némi lassulást produkáltak. Néhány ügyfelünk tapasztalta is ezt a hibát és jelezte felénk a problémát. Mi ezt mihamarabb jeleztük a gyártó felé, aki legnagyobb örömünkre néhány órán belül orvosolta ezt a hibát, mégpedig úgy, hogy a felgyülemlett siteokat szétosztotta több redundánsan üzemelő cnMaestro szerverei közt.

 

Összességében elmondható, hogy a cnPilot termékcsaládot minden olyan felhasználónak jó szívvel ajánljuk, aki egy megbízható jó lefedettséget és sávszélességet biztosító, stabilan meghibásodások nélkül működő (kimagasló garanciaidővel rendelkező) Wi-Fi megoldást szeretne használni melyhez ingyenes felhő alapú kontroller szolgáltatást is igénybe vehet.

 

Mi sem bizonyítja jobban a széria sikerességét mint, hogy a WiFi4EU égisze alatt az EU-ban számos településen teljesít szolgálatot hiba nélkül.

 

Telepítők és integrátorok részére erősen ajánlott a Cambium partner portálján való regisztráció. A partnerré válást követően ugyanis jogosulttá válnak további extra kedvezmények és projekt árazások igénybevételére. A projekt árazás létrejöttéhez listaáron csupán 2000 dollárnyi eszköz vásárlás szükséges, amelyet szinte minden közepes méretű beruházás elér vagy sok esetben meg is halad.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.