III. 5GHz-es PTP összehasonlító teszt - Ismertető

1 0
2019.06.21. 10:35

Ismét új évaddal jelentkezik az AccessPoint YouTube csatornájának legsikeresebb videósorozata. A már megszokott kora nyári időpontban útjára indítjuk III. 5GHz-es PTP összehasonlító tesztünket. Aktuális videónkban megismerkedhettek a teszt részleteivel, új helyszínével és mérési technikáival.

A korábbi évadok során egy rövid 2km-es szakaszon teszteltük az eszközöket azonban szerettük volna egy nagyobb távolsággal (10km+) rendelkező összeköttetésen is próbára tenni őket. Tesztünk célja, hogy valós környezetben lássuk azt, hogy milyen teljesítményre képesek a kiválasztott hardverek.

PTP teszt helyszínt kereső felhívásunkra többen is visszajeleztetek, amit ezúton is köszönünk mindenkinek. A jelentkezők közül az idei évben a DataTrans Kft. által megjelölt szakaszt választottuk ki.

Teszt szakaszunk Székesfehérvár és Kőszárhegy között helyezkedik el, amelynek távolsága majdnem 12km. Mindkét oldalon erős zavarással számolhatunk. A székesfehérvári oldalon ezen felül több 10 emeletes épület is beleér a Fresnel zónába, ami multipath jelenséget okozhat.

A teszt során a Ubiquiti Networks 31dBi-s és 75cm átmérőjű antennáját használtuk. Ez az antenna a szakaszhoz megfelelő adottságokkal és közepes árfekvéssel rendelkezik. A precíz antenna beállítás után az összes tesztelendő eszközt erre az antennára csatlakoztattuk és azonos frekvencián teszteltük őket.

 Ahol lehetséges ott 40, illetve 80 MHz-es csatornaszélességeket használtunk egységesen minden rádión. Az összes eszközön a most aktuálisan legfrissebben letölthető firmware verzió fut.

A mérések során a termékek saját BW tesztjét, valamint az Equicom Kft. által biztosított hitelesített EXFO mérőműszert, illetve 2db MikroTik 4011-es RouterBoardot használtunk amelyen a router tesztünkben ismertetett speedtest mérési eljárást futtattuk.

A korábbiaktól eltérően az összes eszközt laborkörülmények között is lemérjük csillapító tagok segítségével, hogy lássuk mi az a maximális teljesítmény, amelyre zavarás nélkül asztalon képesek.

 Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a DataTrans Kft.-nek a helyszín biztosításáért, valamint Csik Sándornak a kitartó egész hetes munkájáért.

Továbbá köszönettel tartozunk az Equicom Kft-nek, akik az idei évben is biztosították számunkra az EXFO mérőműszereket.

A jövő héten az első versenyzővel a MikroTik BaseBox 5-el kezdjük tesztünket.

Köszönjük, hogy itt voltatok velünk. Iratkozzatok fel a csatornánkra és ne felejtsetek el a feliratkozás melletti kis csengő ikonra kattintani, hogy minden videóról értesülhessetek.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.