LTE teszt - MikroTik LtAP

2020.01.16. 09:02

LTE tesztsorozatunk legújabb epizódjával jelentkezünk. A mai részben a nemrég már bemutatott LtAP mini nagytestvérét az LtAP-ot mutatjuk meg nektek közelebbről. Nézzük, hogy milyen eredményeket produkált a korábban ismertetett teszthelyszíneken.

Továbbra is arra vagyunk kíváncsiak, hogy a fővároshoz képest milyen sávszélességet lehet elérni egy vidéki gyengébb lefedettséggel rendelkező helyszínen. A terep ismerős lehet sokak számára hiszen most is a főváros és ugyanaz a balatonszemesi nyaraló adott otthon tesztjeinknek.

Jelenlegi tesztünkhöz is az Extranet virtuális mobilszolgáltató biztosította a SIM kártyákat, aki rendkívül rugalmas előfizetési konstrukciókat kínál a Telenor hálózatán. Ezúton köszönjük a segítségüket.

 

Az LtAP kistestvéréhez hasonlóan elsődlegesen járművekbe ajánlott. A burkolat alatt 2db miniPCI-e foglalatot találunk. A LtAP-ba összesen 3db SIM kártya helyezhető. Ezen felül 1db Gbit-es LAN porttal, 1db USB aljzattal, 1db integrált GPS antennával és egy 2,4 GHz-es wireless interfésszel rendelkezik. Maga az eszköz egy beépített 4dBi-s nyereséggel bíró LTE antennát kapott.

A teszt során több LTE modemmel is teszteltük a berendezést. Kipróbáltuk a MikroTik R11e-LTE kártyával, valamint a Huawei ME909S-120-szal is. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miként befolyásolja az eredményeket, ha Balatonszemesen nem csak a gyári integrált antennával végezzük el a méréseket, hanem egy 5dBi-s nyereségű 360 fokos MikroTik mANT LTE 5o típusú antennát is bevonunk a tesztekbe.

 

budapesti referencia teszt során R11e-LTE kártyával az alábbi eredmények születtek -69 dBm-es RSRP érték mellett:

Letöltés – 65 Mbps

Feltöltés – 31 Mbps

Ping idő - 16ms

 

maradva még budapesten a Huawei ME909S-120-as kártyával az következő eredmények születtek -70 dBm-es RSRP érték mellett:

Letöltés – 93,6 Mbps

Feltöltés – 26,7 Mbps

Ping idő - 18ms

 

A nyaraló felé vettük az irányt és az autópályán 130km/h-val haladva R11e-LTE kártyával -65dBm-es RSRP érték mellett:

Letöltés – 79,2 Mbps

Feltöltés – 40,8 Mbps

Ping idő - 27ms

 

balatonszemesi nyaralóban az eszközt megfelelően beállítva, R11e-LTE kártyával az alábbi mérési eredményeket kaptunk -113 dBm-es RSRP érték mellett:

Letöltés – 7,7 Mbps

Feltöltés - 0 Mbps

Ping - 127 ms

 

Jelen teszt során a letöltési sebesség is erősen ingadozott és többször előfordult, hogy a szolgáltatás elérhetetlen volt.

A Huawei kártyával próbálva értékelhetetlen eredményeket kaptunk, még a speedtest oldala se jött be.

Ezután megismételtük a mérést, de most már nem a gyári beépített LTE antennát, hanem a korábban említett MikroTik mANT LTE 5o külső LTE antennát használtuk.

 

balatonszemesi nyaralóban az eszközt megfelelően beállítva, R11e-LTE kártyával, valamint mANT LTE 5o külső LTE antennát használva következő mérési eredményeket kaptunk -103 dBm-es RSRP érték mellett:

Letöltés – 17,8 Mbps

Feltöltés – 4,6 Mbps

Ping - 22 ms

 

ugyanezt a tesztet megismételtük a Huawei ME909S-120-as kártyával, valamint mANT LTE 5o külső LTE antennát használva a mérési eredményeket kaptunk -98 dBm-es RSRP érték mellett:

Letöltés – 17,3 Mbps

Feltöltés – 10,2 Mbps

Ping - 48 ms

 

Jövő héten egy újabb eszközzel folytatjuk tesztünket!

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.