Router teszt - Összesítő

0 0
2019.05.30. 11:00

Elértünk router teszt sorozatunk záró epizódjához. Nyolc részen keresztül mutattuk be nektek a MikroTik és a Ubiquiti Networks által gyártott routerek különböző típusait és vizsgáltuk meg azok teljesítményét. Most egy összesítő videón keresztül megosztjuk veletek személyes tapasztalatainkat, illetve bemutatunk néhány értékes információval bíró mérési adatot.

 

A sorozat megálmodásakor nem titkolt célunk volt, hogy hozzávetőleges képet adjunk a kínálatunkban megtalálható MikroTik és UBNT routerek számítási kapacitásáról.

Az adatok kinyeréséhez a MikroTik RouterOS-ben elérhető Speedtest parancsot használtuk melynek előnye a Bandwidth tesztel szemben, hogy jóval több hasznos információt kapunk vissza általa. A teszt részletes technikai leírásáról első ismertető videónkból tájékozódhattok.

A tesztünkben használt két OS nagy mértékben különbözik egymástól kezelhetőség szempontjából. A MikroTik RouterOS teljesen egyedi felülettel bír mely sok felhasználó számára ismerős. Aki jártas ennek a rendszernek a kezelésében az percek alatt képes elvégezni a szükséges konfigurációkat. Tény, hogy azonban ehhez megfelelő MikroTik-es alapismeretekkel kell rendelkezni.

A Ubiquiti Networks EdgeOS rendszere az amerikai gyártótól megszokott kifinomultabb GUI-val rendelkezik így az alapbeállításokat és az egyszerűbb konfigokat e felületen keresztül néhány kattintással el lehet végezni. Amennyiben összetettebb műveletek és feladatokat szeretnénk beállítani akkor a „Config Tree” menüponban kell elvégeznünk ezeket. Ennek használata eléggé nehézkes és körülményes ezért inkább azt tanácsoljuk, hogy ilyenkor SSH-n keresztül állítsátok be az eszközöket.

Általánosságban kijelenthetjük a mért eredményekkel kapcsolatban, hogy az EdgeOS egyáltalán nincs kihegyezve a BRIDGE funkciókra de ROUTING-ban egyenletes és megbízható eredményeket mutatott.

A RouterOS mellett szól a jó BRIDGE teljesítmény, illetve a széles portfólió melyből könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra ideális célhardvert.

A mért eredmények és a listaárak figyelembevételével elvégeztünk néhány számítást. Első körben vettük az eszközök NAT teljesítményét és CPU terhelését és ezek ismeretében kiszámoltuk az 1%-os CPU terhelésre jutó áteresztőképességét. Ezután a listaárak figyelembevételével kikalkuláltuk az 1 dollára jutó áteresztőképességet is.

 


(Képre kattintva teljes méretben megtekinthető)

 

Zárszóként néhány gondolatot még engedjetek meg nekünk. A komolyabb teljesítménnyel rendelkező routereket nem tudtuk megizzasztani a mesterséges tesztkörnyezetben mivel nem sikerült lemodelleznünk egy valós hálózatot ahol akár 10.000 session kiszolgálása szükséges.

Továbbá arra következtetésre jutottunk, hogy ha hitelesített mérési eredményekre vagyunk kíváncsiak akkor mindenképpen válasszunk dedikált mérőeszközöket erre a célra, hogy biztosak legyünk abba, hogy a maximális teljesítményt kihoztuk az adott termékből.

Arra kérünk titeket, hogy ha bármilyen ötletetek vagy javaslatotok van azzal kapcsolatban, hogy a következő alkalommal milyen eszközökkel, illetve milyen mérési eljárással folytassuk router teszt videóinkat akkor írjátok meg nekünk levélben vagy kommentben.

 

Köszönjük, hogy itt voltatok velünk. Iratkozzatok fel a csatornánkra és ne felejtsetek el a feliratkozás melletti kis csengő ikonra kattintani, hogy minden videóról értesülhessetek.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.