TP-Link Agile megoldások esettanulmány - FlashNet Kft.

0 0
2021.03.12. 17:29

Januárban bemutattuk nektek a TP-Link Agile megoldásait (Agile ACS, Agile Config) melyek segítségével egy komplex menedzsment felület kerülhet a szolgáltatók birtokába. Mostani esettanulmányunkban a FlashNet Kft.-nél bevezetett Agile platformról hallhattok személyes tapasztalatokat, illetve megtudhatjátok, hogy milyen előnyökkel járt számukra e rendszer bevezetése.

A FlashNet Kft. 2007 óta megközelítőleg 2000 ügyfelének kínál TV, Telefon és Internet szolgáltatást Cegléden és vonzáskörzetében. A TP-Link kiemelt figyelmet fordít az internetszolgáltatókkal való kapcsolattartásra. Ezen beszélgetések során számtalan alkalommal bizonyosodott be az, hogy az ügyfelek részéről egyre nagyobb az igény arra, hogy Wi-Fi hálózatuk hibaelhárításában is segítséget nyújtson az adott ISP/WISP. Sajnálatos módon ezen berendezések távmenedzsment rendszere korábban nem volt megoldható. Ezt felismerve a TP-Link 2019-ben elkezdte fejleszteni Agile megoldásait melynek végső kiforrott formája 2020-ban debütálhatott.

A FlashNetnél egyértelműen látszik az, hogy mivel már az ügyfélszolgálat is rálát az adott végberendezésekre rengeteg probléma (pl: nem megfelelő Wi-Fi-csatorna beállítás) elhárítható pillanatok alatt anélkül, hogy akár egy technikus bevonására legyen szükség. Látható az is, hogy az ügyfélelégedettség, valamint a bizalom is erősödik azáltal, hogy a szolgáltató hamar segítséget tud nyújtani egy-egy problémára.

Az Agile szerver hozzáférést a FlashNet 2020 februárjában kapta meg. Az Agile server teljeskörű beállítása és paraméterezése mindösszesen 4-5 órát vett igénybe.

A szolgáltatás Lite (ingyenes verziója) 1000 licenszet tartalmaz. Az ACS-en keresztül maximum 100.000 CPE menedzselhető. Ezeken felül az alábbi szolgáltatások érhetőek el általa:

- CPU / memória használati információk

- Távoli Firmware csoportos frissítés

- Távoli konfigurációs csoportos frissítés

- Intervallum csoport frissítési információk

- PPPoE Account/ PWD kiosztás

- Menüvezérelt egyedi konfigurációk

- TR-181

- Teljesítményteszt

A szerver menedzsment szoftver mellett egy másik megoldást is magába foglal  az Agile.

Az Agile Config segítségével minden ISP teljesen egyedi és igényeire szabott előre konfigurált firmware-t készíthet letelepítendő eszközeire, amikkel kevesebb helyszíni munka árán állítható üzembe a szolgáltatás. Az így kiadott eszközök egyik legnagyobb előnye, hogy egy esetleges felhasználói reset után nem a TP-Link gyártói, hanem a szolgáltató specifikus beállításokra tér vissza az adott berendezés és rögtön egy újra működő hálózatot kap az ügyfél.

Kezdetben a routerek tömeges konfigurációja problémákba ütközött azonban ezt egy frissebb firmware megoldotta és azóta könnyedén minden nehézség nélkül végezhető el a tömeges frissítés.

A saját firmware felület kialakítására is lehetőséget ad a TP-Link. Az admin felületen a szolgáltató elhelyezheti saját logóját és cégnevét, valamint beállíthatja azt, hogy a router mely beállításait/menü elemeit érhesse el a felhasználó.

Szolgáltatói szemmel az anyagi ráfordítás minimális. Az Agile szervert mindösszesen egy virtuális környezetbe volt szükséges feltelepíteni. Az Agile Config futtatásához pedig egy nagyobb teljesítménnyel bíró PC is elégséges.

Az Agile szoftvermegoldásokhoz igazodva a gyártó számos Wi-Fi routert kínál a szolgáltatók számára. Ezek közt megtalálhatóak 802.11n-es és ac verziók, illetve egy mesh kompatibilis Deco berendezés is. Hamarosan pedig bemutatásra kerül a 802.11ax támogatással rendelkező Agile kompatibilis új Wi-Fi router is. A lakossági termékekhez hasonlóan szolgáltatói routerek is 3 év garanciával rendelkeznek. Árazás tekintetében e routerek az ISP/WISP-ek számára kedvezőbb áron érhetőek el, mint a piacon fellelhető hasonló specifikációval bíró berendezések. Nagy László szerint az Agile rendszer akár arra is alkalmas lehet, hogy egy társszolgáltató mögött virtuális szolgáltatásként saját maguk tudják menedzselni az ottani eszközeiket és képet kaphassanak a hálózat minőségéről. A FlashNet-nél jelenleg 600-650 TP-Link eszköz került fel a menedzsment rendszerbe. Ezt a jövőben mindenképp bővíteni szeretnék az összes általuk működtetett eszközre.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.