TémakörökUnboxing and more - Cambium Networks XE5-8

0 0
2022.12.15. 17:58

Unboxing and more sorozatunk korábbi epizódjában már bemutattuk nektek a Cambium első 6GHz-es spektrumban is működő Wi-Fi 6E szabványt támogató eszközét az XE3-4-et. A mostani részben a legújabb 5 rádiós, szintén WiFi 6E-vel felvértezett zászlóshajón a sor, amely egyértelműen most a gyártó top AP terméke a kínálatban!

 

A csomagolás is egyértelműen utal arra, hogy erre az eszközre bizony vigyázni kell szállítás közbe. A minden oldalról megerősített karton valamint a külön papírba csomagolt AP illetve a rajta lévő műanyag védőplexi mind azt szolgálja, hogy a beüzemelésig semmilyen külső behatás ne érhesse a terméket. Az árcéduláját megnézve látjuk, hogy itt tényleg egy nagyágyúról van szó. Az XE5-8 MSRP ára 2195$.

Kézben fogva a terméket egyértelműen érezhető, hogy itt nem egy kompakt kis helyen elhelyezhető AP-ról beszélünk. Az XE5-8 súlya alulról súrolja a 2kg-ot, konzol nélküli méretei pedig a következőek: 300 mm x 300 x 58 mm. Az AP kívül találunk a dobozban egy álmennyezeti rögzítőkeretet, illetve egy univerzális hátlapot és egy DIN sín rögzítő is melyek segítségével szinte bárhová felszerelhetjük. Tápegység itt sincs a dobozban, de ez már-már megszokottá vált az enterprise AP kategóriában hisz itt a menedzselt PoE megtáplálás az elsődleges. Az XE5-8 a maga maximális 59W-os fogyasztásával már 802.3bt szabványra képes PoE switchet követel meg. Interfészek tekintetében 2db 5Gbit-es rezes RJ-45 aljzat, valamint 1db USB 3.0-ás port áll rendelkezésre.

Az 5db rádió összetétele a következőképpen alakul:

- 2,4GHz 4x4 802.11ax

- 2x 5GHz 4x4 802.11ax összefogva 8x8 MIMO

- 2x 5/6GHz SDR 4x4 802.11ax

(160MHz-es csatornaszélességre hardveresen képes az XE5-8 azonban jelenleg még a magyarországi régióban nem került aktiválásra e funkció)

Apróbb műhelytitok. Valójában mind az 5 rádió képes az összes sávra és csatornára csupán szoftveresen kerültek bele a korlátozások. A cnMaestro segítségével a 6GHz-es rádiók pár kattintással átállíthatóak 5GHz-re viszont a GUI felületen grafikonon nyomonkövethető, hogy hány 6GHz-es kliens bukkant fel az AP által lefedett területen. Így ennek segítségével könnyedén monitorozhatjuk, hogy esetlegesen mikor éri meg már átváltani a rádiót/rádiókat 6GHz-es módba.

Antennanyereségben az alábbi értékekkel kalkulálhatunk:

- 6GHz 4dBi

- 5GHz 5dBi

- 2,4GHz 5dBi

Felhasználási hely tekintetében abszolút a nagy kliensszámú komplexumok jöhetnek szóba (stadionok, iskolák, vonatállomások stb.) hisz az adatlap alapján akár 2500 kliens egy idejű kiszolgálására is képes az XE5-8.

A WPA 3 enterprise megléte mellett számos protokoll támogatását élvezi az XE5-8. A teljesség igénye nélkül felsorolhatjuk a 802.11.w-t mely a menedzsment frame-ek védelmének támogatására szolgál, a roaminghoz szükséges r/k/v támogatás mellett jónéhány advanced roaming funkciót is implementált az eszközbe.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.