TémakörökUnboxing and more - MikroTik hAP ax3

0 0
2023.01.19. 17:57

Unboxing and more sorozatunk mai részében a MikroTik következő 802.11 ax képes Wi-Fi routerét mutatjuk be nektek. Testvérével (hAP ax2), aki egyúttal úttörőként jelent meg Wi-Fi 6 fronton már találkozhattatok egy korábbi epizódunkban. Most az ifjú titánon a sor, hogy megcsillogtassa tudását. Lássuk milyen képességekkel bír a hAP ax3 és hogy mi rejlik a burkolat alatt.

 

A korábban bemutatott hAP ax2-vel összevetve azt mondhatjuk, hogy a két termék közt kísérteties a hasonlóság. Csupán egy-egy paraméter különbözik amelyek birtokában viszont kijelenthető, hogy a hAP ax3 az erősebb testvér. CPU órajel tekintetében 864 - 1800 MHz között gazdálkodhatunk. Portok viszonylatában üdítő, hogy az ax3 esetében a Gbit-es csatlakozások mellett 1db 2,5G-s LAN portot is kapunk. A méretbeli különbség arra utal, hogy idővel e széria bővítésen fog átesni. Nagy valószínűséggel egy LTE képes verzió is napvilágot lát hamarosan.

 

 

A burkolatot eltávolítva a megszokott design-t és minőséget kapjuk. A megemelkedett órajelnek köszönhetően természetesen a hűtőbordák %-os aránya is nagyobb. Itt is megtalálhatóak azok az árulkodó jelek melyekből következtethetünk arra, hogy a későbbiekben további variánsok látnak napvilágot. Egy kisebb furcsaságot felfedeztünk. A hűtőborda megmunkálását tekintve alkalmas arra, hogy közvetlenül kapcsolódjon a SoC-hoz és a RAM-hoz annak érdekében, hogy direkt hűtést biztosítson számukra. Ennek ellenére a MikroTik-nél úgy döntöttek, hogy közbeiktatnak egy RF izolációs kalitkát a chip és a borda közé, ami véleményünk szerint nem a legoptimálisabb megoldás, de valószínűleg a tervezőmérnökök okkal választották ezt az összeszerelési metódust így majd a gyakorlatban bizonyíthat.

 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.