Témakörök

MikroTik LHG 60GHz (Wireless Wire Dish) tartósteszt

2018.06.14. 10:23

Legutóbbi 802.11AC Wave 2 teszt sorozatunk ismertetőjében bemutattuk, hogy milyen körülmények között teljesít szolgálatot a MikroTik 60GHz-es LHG Wireless Wire Dish eszköze biztosítva a megfelelő betápot a teszt során. Mostani videónkban pedig magát az LHG Wireless Wire Dish-t vizsgáltuk meg alaposabban és elemeztük ki az ez idő alatt összegyűlt statisztikákat.

A dedikált betápként működtetett 60GHz-es  LHG Wireless Wire Dish linket az ACE Telecom szakemberei üzemelték be és finomhangolták annak érdekében, hogy a legjobb eredményt érhessük el vele. Kijelenthető, hogy a precíziós szerelő készlet hiánya és a kis nyílásszög miatt az LHG beállítása mindenképp rutint igényel.

A telepítés során a fresnel zónába belelógott néhány épület amely természetesen befolyásolta a vételi érzékenységet. Számokban kifejezve ezáltal 80%-nál jobb jelszintet nem tudtunk elérni, ez összességében -65 dBm-es jelszintet,  2,5 Gbps-os physical ratet és MCS 8-as modulációt jelentett.

A teszt több mint egy hónapja zajlott viszont félidőben egy firmware frissítés eredményeképpen az uptime 19 napon állt amikor elvégeztük a méréseket és az elemzéseket.

Budapesten a nyár elején gyakoriak voltak az intenzív zivatarok és záporok ami azt jelentette, hogy a vizsgált 19 nap alatt összesen 22 alkalommal szakadt meg a kapcsolat.

A 19 nap 50%-ban 80%-os jelszintet értünk el, emellett gyakori volt a 65%-os jelszint is azonban 20% alá egyszer sem került az eszköz. Érdekesség továbbá, hogy a moduláció 95%-ban nem változott MCS 8-ról. A maradék 5%-ban is a legalacsonyabb moduláció MCS 4 volt.

A teszt hálózaton napi átlag 30 - 40 Mbps-ot használtak a diákok, de nem volt ritka a napi 120 Mbps-os napi csúcs se. A maximum sávszélesség amelyet elértek ezalatt az 500 Mbps volt.

A 60 GHz-es MikroTik Wireless Wire Dish-t nagyjából 1km -es távolságra javasoljuk tiszta fresnel zóna mellett. Ezen feltételek mellett biztosak lehetünk abba, hogy egy stabil, megbízható Gigabites összeköttetést kapunk.

A tanév végével együtt mi is szüneteltetjük 802.11AC Wave 2 tesztünket. A tanév megkezdésekor szeptemberben folytatjuk a tesztet és újabb access pointokat próbálunk ki valós környezetben.


Iratkozzatok fel YouTube csatornánkra és értesüljetek elsőként videóinkról.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.