Témakörök

MikroTik Shorts - DHCP RADIUS segítségével

0 0
2023.11.16. 17:58

Folytatódik MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A RADIUS szerverről magáról, illetve a MikroTik saját RADIUS megoldásáról a User Managerről már részletesen beszámoltunk nektek egy-egy korábbi epizódban. A mai részben bemutatjuk nektek, hogy milyen beállítások elvégzése szükséges ahhoz, hogy egy DHCP szerveren RADIUS authentikációt végezhessünk.

Az első és legfontosabb lépés az, hogy magában a User Managerben a router, amelyről a DHCP RADIUS kérések érkeznek megfelelően fel legyen konfigurálva. Ezt a User Manager / Routers fülén végezhetitek el. A NAS (Network Access Server) beállításnál nincs más teendőnk, mint a meglévő szolgáltatások mellé kiválasztani a DHCP opciót is.

Ezek után természetesen szükséges magát a DHCP szervert is finomhangolni, hogy alkalmassá váljon az együttműködésre. Ezt az IP / DHCP szerver alatt tehetitek meg a use RADIUS menüpont alatt. Itt három opció áll rendelkezésre (accounting, yes, no (default)) Yes esetén az AAA (Authentication, Authorization, Accounting) hármassal számolhattok.

A RouterOS7 DHCP RADIUS képességeiről bővebben itt olvashattok: https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/DHCP#DHCP-Summary.2

Ha pedig lépésről lépésre szeretnétek végigmenni a beállítási lehetőségeken, valamint a tesztfolyamatokon úgy nézzétek meg fenti videónkat, ahol Balázs végigkísér bennetek a beállítások útvesztőjében!

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.