Hálózati mélymerülés - Sávszélesség mérés - 2. rész

0 0
2020.09.17. 13:33

Folytatjuk múlt héten debütáló, sávszélesség mérésekről szóló videónkat. Az előző epizódban az optimális mérési technikákról, valamint a leggyakoribb hibalehetőségekről halhattatok. A mostani részben gyakorlati oldalról megközelítve mutatjuk be nektek, hogy hogyan és milyen módszerekkel érdemes tesztelni a hálózatok átviteli kapacitását.

Hitelesített mérőeszközök: Ezek a berendezések kulcsrakész megoldásokat nyújtanak számunkra. Minden olyan információt a rendelkezésünkre bocsátanak, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy teljes képet kaphassunk az adott hálózat képességeiről, kapacitásáról és esetleges gyenge pontjairól. Természetesen ezen eszközök mindegyike hitelesítve van így a kapott eredmények mindig pontosak és megbízhatóak lesznek. Ilyen hitelesített mérőeszközökkel találkozhattatok korábban már PTP összehasonlító tesztjeinkben, ahol az EXFO műszerek voltak segítségünkre melyeket az Equicom Kft. jóvoltából kaptunk meg a tesztelés időszakára. A fenti termékek akkor nyújthatják a legtöbb segítséget, ha egy számunkra teljesen ismeretlen hálózatot és annak teljesítőképességét kell feltérképeznünk.

Iperf & Jperf: A Linux alapokon nyugvó Iperf valamint JAVA környezetben futtatható grafikus megjelenést is biztosító verziója a Jperf egyaránt nagy népszerűségnek örvend hálózati berkekben. Köszönhető ez annak, hogy mérhetünk vele többek közt TCP, valamint UDP-t és ezek paraméterezését is könnyen megoldhatjuk általuk. Fontos továbbá, hogy több szálon is mérhetünk a segítségükkel. Ezen felül duplex mérések elvégzésére is alkalmasak egyaránt. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni, ezen programok mind egy-egy operációst rendszert futtató számítógépen működnek így minden esetben számolni kell az esetleges hardveres limitációkkal valamint azzal is, hogy például a mérésben résztvevő notebook hogyan képes priorizálni a háttérben futó folyamatait úgy, hogy az ne hátráltassa a mérést illetve ne mutasson fals eredményeket. Mivel ezen műveletek mindegyike nagy számítási kapacitást kíván így mindig gondoskodjunk arról, hogy a mérést végző berendezés hálózati erőforráshoz folyamatosan csatlakoztatva legyen.

MikroTik RouterOS Bandwidth teszt: A WinBox-on át elérhető grafikus megjelenítést is kínáló kiegészítő segítségével egy ellenoldali IP cím beírásával rögtön elindíthatjuk a mérést. Alkalmas TCP és UDP csomagok tesztelésére egyaránt, valamint támogatja a több szálon keresztül történő mérést. A közelmúltban pedig már a multicore funkció is támogatott így már nem csupán egy processzormag teljesítményével kalkulálhatunk.

MikroTik Traffic generator: Ennek a toolnak a közreműködésével képesek vagyunk nagy pontossággal és jó paraméterezhetőséggel sok-sok csomagot generálni majd ellenőrizni azt, hogy ezek a keretek milyen hatékonysággal érkeztek meg. Alkalmazásakor az alatta futó router egy teszterré válik, amely onnantól kezdve csak a csomagok generálására és az adatok feldolgozására fókuszál. A rendkívül jó paraméterezhetőség oltárán a grafikus megjelenést fel kell áldoznunk hiszen csak terminal ablakból vagy CLI-ből végezhetőek el a beállítások. A Traffic generator képes a csomagok meglétének ellenőrzésén felül arra is, hogy random adattal töltse fel azokat.

Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy a mérni kívánt eszközöknél nagyobb kapacitással rendelkezzen az a router, amelyen a Traffic generator-t futtatjuk. Mi a korábbi tesztjeink során erre a célra a CCR1072-es eszközt használtuk mivel a 72 magnak köszönhetően kiválóan alkalmas a Traffic generator által is támogatott multicore folyamatok megvalósítására. A másik tényező természetesen a 10G-s ETH interfészek száma. Ha egy eszköz teljes kapacitását szeretnénk lemérni akkor minden esetben célszerű minden interfészén keresztül forgalmat küldeni viszont a blokk diagrammra mindig figyeljünk előtte.

Természetesen, ha a csak kisebb szakaszokat és hálózatokat szeretnénk tesztelni akkor nem szükséges a nagyágyúval támadnunk minden esetben. Erre a célra tökéletesen megfelelőek lehetnek a kisebb teljesítménnyel bíró routerek is (CCR1036, CCR2004 stb.)

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.