Témakörök

Koko

MikroTik Shorts - RADIUS MAC authentikáció

2023.09.21. 0 0

Folytatódik MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A RADIUS szerverről magáról, illetve a MikroTik saját RADIUS megoldásáról a User Managerről már részletesen beszámoltunk nektek egy-egy korábbi epizódban. A mai részben megmutatjuk azt, hogy wireless AP-k esetében miként használható a MAC alapú RADIUS authentikáció.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Jelentős változások az épületenergetikában!

2023.09.19. 0 0

Teljes mértékben újragombolták az épületek energetikai tanúsítványának számítási rendszerét. Nem csak az eddig megszokott toldozásról van szó, ez egy alapjaitól áttervezett szisztéma mely számtalan változást hoz a lakosság és a szakma részére egyaránt. Az átállás részleteivel kapcsolatban vendégünk Győrfi András vizsgálómérnök az EHS Zóna Kft. képviseletében.

 

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Feleségek a stúdióban

2023.09.12. 0 0

Aktuálisan tárgyalt témánk a Wife Acceptance Factor (WAF), esetünkben feleségeink válaszreakciója a tényre, mely szerint okos otthonban kell élniük boldog mindennapjaikat. De valóban boldogok ezek a mindennapok? Erre kapunk választ három különböző háztartás női urától.

Koko

Unboxing and more - Cambium Networks NSE 3000

2023.09.07. 0 0

Unboxing and more sorozatunk legújabb epizódjában a Cambium Networks izgalmas újdonságát mutatjuk be nektek. A gyártó kis- és középvállalati AP és switch megoldásai már mindenki számára ismertek, most azonban megérkezett a hiánypótló komponens is. Az NSE (Network Service Edge) 3000: SD-WAN, Firewall-ng, VPN és egyéb routertől elvárható képességekkel rendelkezik, mindezt a cnMaesto X felügyeleti rendszerbe integrálódva kezelhetjük a megszokott módon. Lássuk, hogy mit rejt a csomagolás és milyen tulajdonságokkal vértezték fel az NSE 3000-et.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Mi lesz veled SZALDÓ?

2023.09.05. 0 0

Vendégünk Kovács István az A1 Solar Kft. képviseletében, vele próbálunk választ adni a címben feltett kérdésre mely rajtunk kívül minimum 200 ezer hazai háztartást tart lázban jelenleg. Ennyien érintettek ugyanis a Lantos Csaba energiaügyi miniszter által a napokban bejelentett napelemes rendszerek elszámolásában bekövetkező változások kapcsán.

Koko

MikroTik Shorts - Bejelentkezés RADIUS segítségével

2023.08.24. 0 0

Robog tovább MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A RADIUS szerverről magáról, illetve a MikroTik saját RADIUS megoldásáról a User Managerről már részletesen beszámoltunk nektek egy-egy korábbi epizódban. Most térjünk át a gyakorlatra és nézzük meg, hogy egy MikroTik router adminisztratív felhasználóinak belépését miként lehet kezelni.

Koko

AccessPoint Academy - MikroTik és UniFi képzések 2023 ősz/tél

2023.08.14. 0 0

Az AccessPoint Academy az őszi/téli időszakban is vár minden tanulni és tudását bővíteni vágyó jelentkezőt MikroTik és UniFi kurzusaira. Válassz MTCNA, MTCRE, MTCWE valamint MTCIPv6E MikroTik tanfolyamaink és Ubiquiti UniFi képzésünk közül és jelentkezz minél hamarabb, hogy biztosítsd helyed  tréningjeinken!

Koko

MikroTik Shorts - User Manager

2023.08.10. 0 0

Ismét jelentkezik MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A RADIUS (Remote Authentication Dial-In User Service) szerverről egy korábbi epizódban már beszéltünk. Most magába a RouterOS-be integrálható RADIUS megoldásról a User Managerről, annak létjogosultságáról és konfigurációs lehetőségeiről mesélünk nektek.

Koko

Cambium Networks - Újabb ePMP csomagajánlatok!

2023.07.28. 0 0

A Cambium Networks korábbi ePMP csomagajánlatai ugyan még szeptember 30-ig érvényesek ám a gyártó most egy újabb összeállítással készült. Továbbra is középpontban az ePMP 3000-es széria, és most is ingyenes AP és SM eszközökhöz juthattok készletről, ha adott összeállítás feltételeit teljesítitek. Válasszátok ki a számotokra legjobb variációkat legkésőbb december 31-ig!

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Terítéken a Homey Pro

2023.07.28. 0 0

A stúdióban Zalai Gábor és Zsák Péter, akik Kálmán Gergellyel kiegészülve az "early access" lehetőségének köszönhetően már tesztelik a Athom legújabb okosotthon központját. Bár a hivatalos megjelenés csak 2023 augusztus mi mégis számos tapasztalattal vagyunk már gazdagabbak, amit most megosztunk hallgatóinkkal.

Koko

Unboxing and more - Ubiquiti - AI 360

2023.07.27. 0 0

Unboxing and more sorozatunk mai epizódjában a szokásos Router/Switch/AP szentháromságból kilépve egy kamerát fogunk bemutatni nektek. Ez az eszköz nem más, mint a Ubiquiti 360°-os látószöggel bíró AI kamerája. Az AI 360 videós képességeiről, konfigurálásáról, valamint megjelenéséről osztja meg első benyomását veletek Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk és állandó szakértőnk Balogh Attila.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Különbség világítás és világítás közt

2023.07.20. 0 0

Vendégünk Nánai György, a Lux Studio ügyvezető tulajdonosa, aki a világítástechnikát még az izzószálas korszakban kezdte, és ennek a ténynek meghatározó jelentősége van szakemberként. Lássuk hát, mik a professzionális világítás ismérvei és sztenderdjei?! Mik a kihívások egy múzeum, egy sportlétesítmény, egy áruház vagy akár a köztéri világítás kapcsán? Az így összegyűlt tapasztalatok és technológiák miként érvényesülnek az otthonaink világítástervezése során?

Koko

MikroTik Shorts - Port Extender

2023.07.13. 0 0

Folytatódik MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A mai epizódban a 802.1BR-ről, valamint a RouterOS-ben elérhető port extender funkciókról és limitációiról, valamint konfigurációs lehetőségeiről beszélget Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk és állandó szakértőnk Balogh Attila.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - A Node-RED okosotthon vonatkozása

2023.07.11. 0 0

Visszatérő vendégünk, Kalauz Máté jóvoltából betekintést nyerhetünk a Node-RED böngésző alapú folyamatszerkesztő rendszer segítségével kialakítható szofisztikált okosotthon rendszerekbe. A kezdő műkedvelőtől a feketeöves programozóig ez az ökoszisztéma mindenki számára tartogat kihívást és lehetőséget.

Koko

Cambium Networks – Enterprise Network promóciók Q3

2023.07.07. 0 0

A Cambium Networks a nyári időszak alatt sem vesz vissza a tempóból és folytatja korábbi nagysikerű promócióit. Továbbra is Wi-Fi 5-ös, valamint Wi-Fi 6-os AP-k, illetve cnMatrix és cnMaestro előfizetések szerepelnek a kínálatban. Válasszatok ki a számotokra szimpatikus összeállítást legkésőbb szeptember 30-ig és érvényesítsétek a százalékos kedvezményeket mihamarabb, hogy raktárról hozzájuthassatok az adott termékekhez.

Koko

MikroTik Shorts - RADIUS szerver

2023.06.29. 0 0

Dübörög tovább MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A mapi epizódban az AAA (Authentication, Authorization, Accounting) triumvirátusról annak létjogosultságáról és magáról a RADIUS (Remote Authentication Dial-In User Service) szerverről lesz szó melynek helyes használata nagymértékben megkönnyítheti életünket hálózatfelügyelet és IT biztonság területén. 

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Az okos hotelszoba nem okosotthon

2023.06.27. 0 0

Egy hotelszoba merőben más, mint egy otthon és ha egyetlen lényegi különbséget kellene kiemelni akkor az a folyamatosan változó lakók kiléte lenne. Csecsemőtől az aggastyánig, technofóbtól a technokratáig bárki érkezhet és rendre cserélődik akár 24 órán belül is. Okosotthon telepítő legyen a talpán, aki ezek alapján képes ideális környezetet kialakítani, ha egyáltalán létezik ilyen. Márpedig a Yabune Solution Kft. úgy tűnik megtalálta az arany középutat. Stúdióvendégünk a cég ügyvezető tulajdonosa, Halmos Gyula.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Ha eldöntötted akkor így csináld!

2023.06.21. 0 0

Történet egy tudatos megrendelőről, aki otthonteremtése során az okosotthon telepítés nagykönyve szerint járt el. Kutatómunka a technológiai lehetőségekről, a szállítók és szakemberek precíz kiválasztása, a projekt felügyelete majd pedig az átadást követő testreszabás és finomhangolás. Ha ez nem lenne elég akkor jeleznénk, a 2010-es évek elejéről beszélünk! A ház pedig az átgondolt tervezésnek és a bővíthetőség irányelvének köszönhetően a mai igényeknek is teljes mértékben képes megfelelni. Az adást kifejezetten ajánljuk azoknak, akik rendszertervezés előtt állnak!

Koko

Cambium Networks – Bemutatkozik az ePMP 4500-as széria!

2023.06.16. 0 0

Eljött az idő, hogy a Cambium Networks ismét szintet lépjen ePMP szériájával. Az évek alatt újabb és újabb technikai megoldásokkal jelentkező gyártó ePMP családja meghatározó szereplőjévé vált a WISP szakma mindennapjainak, melyet a globálisan több mint 3 millió letelepített berendezésszám is bizonyít. Most az ePMP 4500-as sorozat AP, valamint SM megoldásairól olvashattok, és bízunk benne, hogy mihamarabb veletek együttműködve sikeres esettanulmányokat is publikálhatunk az új jövevények teljesítményéről.

Koko

MikroTik Shorts - MLAG

2023.06.15. 0 0

Folytatjuk tovább MikroTik Shorts sorozatunkat. Bő egy hónappal ezelőtt, átfogó videóban beszéltünk az LACP-ről és többször utaltunk az MLAG-ra (Multi-chassis Link Aggregation Group). Most bemutatjuk nektek, hogy miért és milyen helyzetekben szükséges a Multi-chassis Link Aggregation alkalmazása, illetve, hogy a gyakorlatban hogyan is történik a konfiguráció a RouterOS felületén.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Mindegy mikor állok neki?

2023.06.13. 0 0

Van-e olyan, hogy túl korán? Hol érdemes belekezdeni az okosotthon rendszer tervezésébe? Feltétlenül ott a helyünk már a tervezőasztalnál? Ha később csöppenünk az építkezésbe lesznek buktatók? Na és mi a helyzet a retrofitel? A stúdióban virtuális és kevésbé virtuális formában Zsák Peti és a két Gergő.

Koko

Racom - RAy3 80 GHz termékbejelentés

2023.06.08. 0 0

Örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a RACOM RAy termékcsaládja egy újabb taggal bővült. Az eddig ismert sávok (10, 17, 18, 24 GHz) mellett a napokban debütált a 80GHz-es tartományban működő RAy3 80GHz mely a RAy3 modellek főbb jegyeit hordozza magában az e-Band adta lehetőségekkel kiegészülve. Ennek eredményeképpen akár 10GB/s-os!! adatátvitellel is kalkulálhattok 128QAM moduláció és 2GHz-es raszterszélesség mellett.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Az otthonom története - bent vagyunk a házban

2023.06.06. 0 0

Budajenőn a helyzet fokozódik, megindultak a villanyszerelési és gépészeti munkák. Okosotthon szempontból ez a pillanat vízválasztó.
 

Koko

TP-Link Omada Open Day rendezvénysorozat

2023.06.02. 0 0

A TP-Link Omada SDN felhőalapú menedzsment megoldásai széleskörűen használható, felügyeleti és adminisztrációs lehetőségeket kínálnak internetszolgáltatók, vállalkozások, hotelek, iskolák és intézmények számára. Az Omada SDN rendszerről, a benne rejlő lehetőségekről, illetve a legújabb trendekről kaphattok bővebb tájékoztatást az ingyenes Omada Open Day rendezvénysorozaton keresztül június 8-án Keszthelyen, illetve 9-én Budapesten.

Koko

Alta Labs - AP6 és AP6 PRO termékismertető

2023.06.01. 0 0

Örömünkre szolgál bejelenteni, hogy az AccessPoint Kft. kizárólagos hazai disztribútorává vált az Alta Labs termékportfóliójának. Az Alta Labs-ot egy a hálózati szegmensben több évtizedes múlttal rendelkező csapat hívta életre. Céljuk, hogy újragondolva a technológia adta lehetőségeket professzionális eszközökkel és szoftverekkel maximalizálják a felhasználói élményt és a teljesítményt. Első hullámban rögtön két új 802.11ax támogatott AP-val, valamint felhőalapú ingyenes menedzsmentfelülettel igyekeznek betörni a köztudatba.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - A "Scepi féle" okosotthon filozófia

2023.05.30. 0 0

Háztartásunk többlépcsős evolúciós modelljétől az okosotthonok Maslow-piramisáig, Kalauz Máté vendégünk jól átgondolt összefüggéseken keresztül mutatja be egy rendszer fejlődésének mérföldköveit.

Koko

MikroTik Shorts - Dude telepítése CHR-re

2023.05.25. 0 0

Pörög tovább MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. Múlt héten a CHR-ről (Cloud Hosted Router) annak létjogosultságáról, előnyeiről, funkcióiról és licenszelési lehetőségeiről esett szó. Most bemutatjuk nektek, hogy miként lehetséges a MikroTik saját monitorozó rendszerének a Dude-nak a telepítése e környezetbe.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - OOL Sajtószemle

2023.05.23. 0 0

Aktuális hírcsokrunk kezdő tétele egy okos csirkekeltető, majd vizsgálódunk a Google Home háza táján az új user interface kapcsán. Folytatásként nagy nyelvi modelleket vizsgálunk, megemlékezünk az új, belépőszintű Amazon hangszóróról, érintünk fizetős felhőszolgáltatást végezetül rákanyarodunk az Athomra és ezzel együtt a Homeyra. A témafeldolgozásban pedig segítségünkre siet Zsák Péter.

Koko

MikroTik Shorts - CHR

2023.05.18. 0 0

Folytatjuk MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunkat mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat, megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A mai epizód során a CHR-ről (Cloud Hosted Router) annak létjogosultságáról, előnyeiről, funkcióiról és licenszelési lehetőségeiről mesél Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Amikor a mérnök bútort készít

2023.05.16. 0 0

Mi a különbség a katalógusból választott és az egyedi gyártású bútorok között? Ha egyedileg gyártunk mindenütt azonos minőséget várhatunk el? Hogy választunk helyesen anyagtípust, melyik a jó vasalat, hogyan készülnek az évtizedeken át tartós darabok? Modern gyártástechnológiákról, különleges alapanyagokról, apró szakmai trükkökről és kihívásokkal teli ügyféligényekről mesél a robotikáról faipari mérnökké átigazolt Salacz Dénes, a SA-FA Kft. Ügyvezető Tulajdonosa.