Témakörök

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Terítéken a Homey Pro

2023.07.28. 0 0

A stúdióban Zalai Gábor és Zsák Péter, akik Kálmán Gergellyel kiegészülve az "early access" lehetőségének köszönhetően már tesztelik a Athom legújabb okosotthon központját. Bár a hivatalos megjelenés csak 2023 augusztus mi mégis számos tapasztalattal vagyunk már gazdagabbak, amit most megosztunk hallgatóinkkal.

Koko

Unboxing and more - Ubiquiti - AI 360

2023.07.27. 0 0

Unboxing and more sorozatunk mai epizódjában a szokásos Router/Switch/AP szentháromságból kilépve egy kamerát fogunk bemutatni nektek. Ez az eszköz nem más, mint a Ubiquiti 360°-os látószöggel bíró AI kamerája. Az AI 360 videós képességeiről, konfigurálásáról, valamint megjelenéséről osztja meg első benyomását veletek Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk és állandó szakértőnk Balogh Attila.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Különbség világítás és világítás közt

2023.07.20. 0 0

Vendégünk Nánai György, a Lux Studio ügyvezető tulajdonosa, aki a világítástechnikát még az izzószálas korszakban kezdte, és ennek a ténynek meghatározó jelentősége van szakemberként. Lássuk hát, mik a professzionális világítás ismérvei és sztenderdjei?! Mik a kihívások egy múzeum, egy sportlétesítmény, egy áruház vagy akár a köztéri világítás kapcsán? Az így összegyűlt tapasztalatok és technológiák miként érvényesülnek az otthonaink világítástervezése során?

Koko

MikroTik Shorts - Port Extender

2023.07.13. 0 0

Folytatódik MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A mai epizódban a 802.1BR-ről, valamint a RouterOS-ben elérhető port extender funkciókról és limitációiról, valamint konfigurációs lehetőségeiről beszélget Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk és állandó szakértőnk Balogh Attila.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - A Node-RED okosotthon vonatkozása

2023.07.11. 0 0

Visszatérő vendégünk, Kalauz Máté jóvoltából betekintést nyerhetünk a Node-RED böngésző alapú folyamatszerkesztő rendszer segítségével kialakítható szofisztikált okosotthon rendszerekbe. A kezdő műkedvelőtől a feketeöves programozóig ez az ökoszisztéma mindenki számára tartogat kihívást és lehetőséget.

Koko

Cambium Networks – Enterprise Network promóciók Q3

2023.07.07. 0 0

A Cambium Networks a nyári időszak alatt sem vesz vissza a tempóból és folytatja korábbi nagysikerű promócióit. Továbbra is Wi-Fi 5-ös, valamint Wi-Fi 6-os AP-k, illetve cnMatrix és cnMaestro előfizetések szerepelnek a kínálatban. Válasszatok ki a számotokra szimpatikus összeállítást legkésőbb szeptember 30-ig és érvényesítsétek a százalékos kedvezményeket mihamarabb, hogy raktárról hozzájuthassatok az adott termékekhez.

Koko

MikroTik Shorts - RADIUS szerver

2023.06.29. 0 0

Dübörög tovább MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A mapi epizódban az AAA (Authentication, Authorization, Accounting) triumvirátusról annak létjogosultságáról és magáról a RADIUS (Remote Authentication Dial-In User Service) szerverről lesz szó melynek helyes használata nagymértékben megkönnyítheti életünket hálózatfelügyelet és IT biztonság területén. 

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Az okos hotelszoba nem okosotthon

2023.06.27. 0 0

Egy hotelszoba merőben más, mint egy otthon és ha egyetlen lényegi különbséget kellene kiemelni akkor az a folyamatosan változó lakók kiléte lenne. Csecsemőtől az aggastyánig, technofóbtól a technokratáig bárki érkezhet és rendre cserélődik akár 24 órán belül is. Okosotthon telepítő legyen a talpán, aki ezek alapján képes ideális környezetet kialakítani, ha egyáltalán létezik ilyen. Márpedig a Yabune Solution Kft. úgy tűnik megtalálta az arany középutat. Stúdióvendégünk a cég ügyvezető tulajdonosa, Halmos Gyula.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Ha eldöntötted akkor így csináld!

2023.06.21. 0 0

Történet egy tudatos megrendelőről, aki otthonteremtése során az okosotthon telepítés nagykönyve szerint járt el. Kutatómunka a technológiai lehetőségekről, a szállítók és szakemberek precíz kiválasztása, a projekt felügyelete majd pedig az átadást követő testreszabás és finomhangolás. Ha ez nem lenne elég akkor jeleznénk, a 2010-es évek elejéről beszélünk! A ház pedig az átgondolt tervezésnek és a bővíthetőség irányelvének köszönhetően a mai igényeknek is teljes mértékben képes megfelelni. Az adást kifejezetten ajánljuk azoknak, akik rendszertervezés előtt állnak!

Koko

Cambium Networks – Bemutatkozik az ePMP 4500-as széria!

2023.06.16. 0 0

Eljött az idő, hogy a Cambium Networks ismét szintet lépjen ePMP szériájával. Az évek alatt újabb és újabb technikai megoldásokkal jelentkező gyártó ePMP családja meghatározó szereplőjévé vált a WISP szakma mindennapjainak, melyet a globálisan több mint 3 millió letelepített berendezésszám is bizonyít. Most az ePMP 4500-as sorozat AP, valamint SM megoldásairól olvashattok, és bízunk benne, hogy mihamarabb veletek együttműködve sikeres esettanulmányokat is publikálhatunk az új jövevények teljesítményéről.

Koko

MikroTik Shorts - MLAG

2023.06.15. 0 0

Folytatjuk tovább MikroTik Shorts sorozatunkat. Bő egy hónappal ezelőtt, átfogó videóban beszéltünk az LACP-ről és többször utaltunk az MLAG-ra (Multi-chassis Link Aggregation Group). Most bemutatjuk nektek, hogy miért és milyen helyzetekben szükséges a Multi-chassis Link Aggregation alkalmazása, illetve, hogy a gyakorlatban hogyan is történik a konfiguráció a RouterOS felületén.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Mindegy mikor állok neki?

2023.06.13. 0 0

Van-e olyan, hogy túl korán? Hol érdemes belekezdeni az okosotthon rendszer tervezésébe? Feltétlenül ott a helyünk már a tervezőasztalnál? Ha később csöppenünk az építkezésbe lesznek buktatók? Na és mi a helyzet a retrofitel? A stúdióban virtuális és kevésbé virtuális formában Zsák Peti és a két Gergő.

Koko

Racom - RAy3 80 GHz termékbejelentés

2023.06.08. 0 0

Örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a RACOM RAy termékcsaládja egy újabb taggal bővült. Az eddig ismert sávok (10, 17, 18, 24 GHz) mellett a napokban debütált a 80GHz-es tartományban működő RAy3 80GHz mely a RAy3 modellek főbb jegyeit hordozza magában az e-Band adta lehetőségekkel kiegészülve. Ennek eredményeképpen akár 10GB/s-os!! adatátvitellel is kalkulálhattok 128QAM moduláció és 2GHz-es raszterszélesség mellett.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Az otthonom története - bent vagyunk a házban

2023.06.06. 0 0

Budajenőn a helyzet fokozódik, megindultak a villanyszerelési és gépészeti munkák. Okosotthon szempontból ez a pillanat vízválasztó.
 

Koko

TP-Link Omada Open Day rendezvénysorozat

2023.06.02. 0 0

A TP-Link Omada SDN felhőalapú menedzsment megoldásai széleskörűen használható, felügyeleti és adminisztrációs lehetőségeket kínálnak internetszolgáltatók, vállalkozások, hotelek, iskolák és intézmények számára. Az Omada SDN rendszerről, a benne rejlő lehetőségekről, illetve a legújabb trendekről kaphattok bővebb tájékoztatást az ingyenes Omada Open Day rendezvénysorozaton keresztül június 8-án Keszthelyen, illetve 9-én Budapesten.

Koko

Alta Labs - AP6 és AP6 PRO termékismertető

2023.06.01. 0 0

Örömünkre szolgál bejelenteni, hogy az AccessPoint Kft. kizárólagos hazai disztribútorává vált az Alta Labs termékportfóliójának. Az Alta Labs-ot egy a hálózati szegmensben több évtizedes múlttal rendelkező csapat hívta életre. Céljuk, hogy újragondolva a technológia adta lehetőségeket professzionális eszközökkel és szoftverekkel maximalizálják a felhasználói élményt és a teljesítményt. Első hullámban rögtön két új 802.11ax támogatott AP-val, valamint felhőalapú ingyenes menedzsmentfelülettel igyekeznek betörni a köztudatba.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - A "Scepi féle" okosotthon filozófia

2023.05.30. 0 0

Háztartásunk többlépcsős evolúciós modelljétől az okosotthonok Maslow-piramisáig, Kalauz Máté vendégünk jól átgondolt összefüggéseken keresztül mutatja be egy rendszer fejlődésének mérföldköveit.

Koko

MikroTik Shorts - Dude telepítése CHR-re

2023.05.25. 0 0

Pörög tovább MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. Múlt héten a CHR-ről (Cloud Hosted Router) annak létjogosultságáról, előnyeiről, funkcióiról és licenszelési lehetőségeiről esett szó. Most bemutatjuk nektek, hogy miként lehetséges a MikroTik saját monitorozó rendszerének a Dude-nak a telepítése e környezetbe.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - OOL Sajtószemle

2023.05.23. 0 0

Aktuális hírcsokrunk kezdő tétele egy okos csirkekeltető, majd vizsgálódunk a Google Home háza táján az új user interface kapcsán. Folytatásként nagy nyelvi modelleket vizsgálunk, megemlékezünk az új, belépőszintű Amazon hangszóróról, érintünk fizetős felhőszolgáltatást végezetül rákanyarodunk az Athomra és ezzel együtt a Homeyra. A témafeldolgozásban pedig segítségünkre siet Zsák Péter.

Koko

MikroTik Shorts - CHR

2023.05.18. 0 0

Folytatjuk MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunkat mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat, megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A mai epizód során a CHR-ről (Cloud Hosted Router) annak létjogosultságáról, előnyeiről, funkcióiról és licenszelési lehetőségeiről mesél Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Amikor a mérnök bútort készít

2023.05.16. 0 0

Mi a különbség a katalógusból választott és az egyedi gyártású bútorok között? Ha egyedileg gyártunk mindenütt azonos minőséget várhatunk el? Hogy választunk helyesen anyagtípust, melyik a jó vasalat, hogyan készülnek az évtizedeken át tartós darabok? Modern gyártástechnológiákról, különleges alapanyagokról, apró szakmai trükkökről és kihívásokkal teli ügyféligényekről mesél a robotikáról faipari mérnökké átigazolt Salacz Dénes, a SA-FA Kft. Ügyvezető Tulajdonosa.

Koko

Újabb Cambium ePMP promóciók - Készletről!

2023.05.12. 0 0

A Cambium Networks korábbi ePMP csomagajánlatai ugyan még június 30-ig érvényesek ám a gyártó most egy újabb összeállítással készült. Továbbra is fókuszban az ePMP 3000-es széria, és most is ingyenes AP és SM eszközökhöz juthattok készletről, ha adott összeállítás feltételeit teljesítitek. Válasszátok ki a számotokra legjobb variációkat legkésőbb szeptember 30-ig!

Koko

MikroTik Shorts - 802.3ad - LACP

2023.05.11. 0 0

MikroTik Shorts szériánk legújabb epizódjához érkeztünk. A mai rész az LACP-ről (Link Aggregation Control Protocol) és annak szövevényes életútjáról, létrejöttéről és gyakorlati szerepéről szól. Rámutatunk arra, hogy miért vált szükségessé a vonali kapacitások átalakítása, felturbózása többek között a 802.3ad protokoll segítségével. A témában most is Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk és állandó szakértőnk Balogh Attila segít elmélyülni.  

Koko

OkosOtthon Labor podcast - A Philips Hue színpompás világa

2023.05.09. 0 0

Több korábbi adást szenteltünk már kifejezetten az okos világítás témafeldolgozásának. Bármikor is érintjük ezt a területet, elképzelhetetlen, hogy ne említsük meg a technológia referenciapontjaként hivatkozott Philips Hue ökoszisztémát. Így hát vendégül láttuk Molnár Gábort, a Philips Magyarország képviseletében, hogy kifaggassuk mindenről, amit a világ elsőszámú világítástechnikai vállalatáról és az általuk képviselt megoldásokról tudni lehet és érdemes. 

Koko

Unboxing and more - MikroTik cAP ax

2023.05.04. 0 0

Unboxing and more sorozatunk mai részében egy régóta várt AP-t mutathatunk be nektek. a MikroTik cAP szériája a gyártó egyedüli mennyezetre is rögzíthető access point megoldása. Ennek érkezett meg most a már ax-es protokollal is felvértezett verziója, ami nem más, mint cAP ax. A cAP ax-ról annak rádiós képességeiről és általánosságban e szériáról mesél nektek Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk, valamint állandó szakértőnk Balogh Attila.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Építsünk okos kertet!

2023.05.02. 0 0

Kihasználjuk azt a szerencsés együttállást, hogy egy igazán tapasztalt okosotthonos szaktekintély, Szpisják Adrián éppen a kertépítést és kertgondozást választotta második hobbijának. Elő az ásót és a notebookot, kínáljuk meg technológiával féltve gondozott édenünk.!

Koko

MikroTik Shorts - Wireshark

2023.04.27. 0 0

Nem telhet el hét újabb MikroTik Shorts videó nélkül. A mai epizódban a hálózati hibakeresésről és annak lehetőségeiről lesz szó. RouterOS-en belül erre a legnépszerűbb megoldás a Torch. Vannak viszont olyan esetek amikor ennél mélyebbre kell merülni, ilyenkor lesz segítségünkre a Packet Sniffer és streaming funkciója melynek közreműködésével TZSP protokollon keresztül olyan elterjedt és komplex csomagelemző programot is bevethetünk, mint a Wireshark.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Szabványfrissítések

2023.04.25. 0 0

Mi újat hoz a Z-Wave 800 elődjéhez a 700-as sorozathoz képest? Milyen funkciókkal bővül a ZigBee Pro 2023. És ha már szabványok természetesen a Matter sem maradhat ki. Adatátviteli protokollok egy órában Zsák Péter, Zalai Gábor és a két műsorvezető tálalásában.

Koko

MikroTik Shorts - GPS

2023.04.20. 0 0

Dübörög tovább MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A mai epizódban a GPS rendszerről és a benne rejlő lehetőségekről, valamint RouterOS kapcsolatáról beszélget Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk és állandó szakértőnk Balogh Attila.

Koko

OkosOtthon Labor podcast - Az okosotthonos mint generál

2023.04.18. 0 0

A magas ügyfélbizalmi index eredményeként a megrendelő sokszor kér tanácsot az okosotthon integrátortól párhuzamos szakágak kapcsán. De hogyan alakul ki ez a fajta szakmai viszony a kivitelezés során? Milyen okok és körülmények vezetnek oda, hogy egy okosotthon integrátort és csapatát már gépészeti, elektromos vagy energetikai kérdésekben is megszólaltatnak az adott terület képviselője mellett? Kálmán Gergely ma kivitelezői minőségében ad választ a feltett kérdésekre.